Iezīmes

bērnu (7) dārzeņi (5) kartupeļi (1) nūdeles (1) otrais (3) rīsi (2) vista (1) zupa (3)

trešdiena, 2013. gada 31. jūlijs

Gaļas zupa ar dārzeņiem

Sāk ar buljonu - ņem cūkas ribiņas, citu cūkgaļu ar kaulu, teļa vai jēra gaļu ar kaulu vai pat vērša gaļu ar kaulu - liek katlā ar aukstu ūdeni un vāra kopā ar smaržīgajiem pipariem, lauru lapām un sāli. Ja mājās ir, var pievienot arī muskatriekstu. Noputo pēc vajadzības. Vāra uz mazas uguns, kamēr gaļa mīksta un buljons ievārījies - no nepilnas stundas (teļam, cūkgaļai) līdz stundai vai, ja ir pacietība, četrām (vērša gaļai).
Bagātākai garšai jau vārot var pievienot visus iespējamos un neiespējamos garšaugus - dilles, kinzu, lociņus, pētersīļu lapas, nelielus gabaliņus selerijas vai pētersīļu sakņu.
Ja buljonam grib stiprāku garšu, var eļļā apcept sīki sasmalcinātu sīpolu un pievienot buljonam vārīšanās sākumā.
Klasiskajā variantā, kad buljons gatavs, gaļu ar kauliem izņem ārā, un dārzeņus vāra buljonā bez gaļas. Ja steidzas, tad apvieno gaļas un dārzeņu vārīšanās laiku (lai kopējais gaļas vārīšanās laiks būtu ap stundu).
Ripiņās vai citos gabaliņos sagriež un buljonam pievieno burkānus (tie vārīsies ap 20 minūtēm - gan atkarībā no gabaliņu lieluma).
Sīki sagriež svaigus kāpostus un pievieno buljonam. Nekad neatceros, vai kāpostus parasti lika cūkgaļai vai, tieši otrādi, teļa un vērša gaļas zupām. Man pašai liekas, ka svaigi kāposti der visās zupās.
Kā pēdējos sīki sagriež un zupai pievieno kartupeļus, jo tiem ir visīsākais vārīšanās laiks.

Produkti, pamata: gaļa ar kaulu, lauru lapas, smaržīgie pipari, burkāni, kartupeļi, sāls, ūdens
Produkti, opcionāli: sīpoli, garšaugi, svaigi kāposti, eļļa, muskatrieksts

Gatavošanas laiks: ap 30 min


Kopējais laiks: no 60 min

Plovs

Sīki sasmalcina sīpolu un saspiež pāris daiviņas ķiploku; apcep eļļā. Pievieno nelielos kubiņos sagrieztu cūkgaļu, sāli un garšvielas (pēc vēlmēm un iespējām, piemēram, piparus, kinzu, kuminu, oregano, nedaudz karija) un visu kopā apcep. Ar rupjo rīvi sarīvē pārīti burkānu un apcep arī tos.
Var pievienot nedaudz žāvētu augļu - sīki sagrieztas žāvētas plūmes, aprikozes un rozīnes. Var pievienot ēdamkaroti tomātu pastas vai kečupa.
Tai pašā vai citā lielā pannā visu sacepto pārber ar rīsiem (nevārītiem). NEMAISA. Tad uzmanīgi no maliņas lej karstu ūdeni - tik daudz, lai ūdens gandrīz pārklātu rīsus.
Liek virsū vāku un sautē apmēram minūtes 30. Pa laikam paskatās, vai netrūkst ūdens - ja draud piedegšana, pielej vēl karstu ūdeni.
Pēc sautēšanas samaisa.
Pasniedz ar grieķu/turku jogurtu vai kečupu.

Produkti, pamata: cūkgaļas gabals (0.5-1 kg, var būt ar drusku speķīti klāt), sīpols, ķiploks, burkāni, garšvielas, rīsi, sāls, eļļa, ūdens
Produkti, opcionāli: žāvētas plūmes, žāvētas aprikozes, rozīnes, tomātu pasta vai kečups, grieķu/turku/dabiskais jogurts

Gatavošanas laiks: ap 30 min
Kopējais laiks: ap 60 min

Eksotiskās nūdeles

Sasmalcina sīpolu, apcep eļļā (labāk sezama eļļā, bet var jebkurā), pievieno nelielās strēmelēs sagrieztas vistas filejas, apcep. 
Ja ledusskapī atrod kādu papriku, pievieno garenos gabaliņos sagrieztu papriku - jebkuras krāsas.
Pievieno saldo taizemiešu čilī mērci (sauktu arī par sweet thai chilli sauce), nedaudz sojas mērces vai sāls
Pievieno konservētus (vai nekonservētus) ananāsu gabaliņus
Pievieno vismaz kādu vai vairākus no šādiem konserviem: ūdenskastaņi (water chestnut), sojas pupiņu dīgsti (soya bean sprouts), bambusu dīgsti (bamboo sprouts). Ja nav, tad nepievieno neko no tā. Var pievienot jebkuru saldētu dārzeņu maisījumu.
Sagatavo rīsu nūdeles (SantaMaria ražojums jāvāra 3-4 minūtes) vai olu nūdeles (mēs te Zviedrijā pērkam tādas, kas jāvāra tikai 2 minūtes), nokāš ūdeni.
Nūdeles samaisa ar dārzeņiem un gaļu.
Gatavs!

Gatavošanas un kopējais laiks: ap 20 min.

Nordic nasi goreng

to be done

Borščs ar variācijām

Sāk ar cūkgaļas buljonu - ņem cūkas ribiņas vai citu cūkgaļu ar kaulu, liek katlā ar aukstu ūdeni un vāra kopā ar smaržīgajiem pipariem, lauru lapām un sāli. Noputo pēc vajadzības. Vāra minūtes 30.
Bagātākai garšai var pievienot kādu žāvētas gaļas vai desas gabalu vai žāvējuma ādiņu. Var arī nepievienot.
Pannā nelielā eļļas daudzumā apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus (vienu vidēju sīpolu, pāris daiviņas saspiesta ķiploka). Ber klāt buljonam.
Pannā nelielā eļļas daudzumā apcep rupji sarīvētus burkānus. Cepot var pievienot arī visus citus iespējamos un neiespējamos garšaugus un dārzeņus - dilles, kinzu, pētersīļu lapas, nelielus gabaliņus selerijas vai pētersīļu sakņu. Ber klāt buljonam.
Smalki sagriež svaigus kāpostus (apmēram tikpat, cik burkānu) un ber klāt buljonam. Var pievienot arī kādu šķipsnu skābētu kāpostu bagātākai garšai.
Vāra, kamēr dārzeņi jau gandrīz mīksti (minūtes 15 pēc kāpostu pievienošanas?).
Ar putojamo karoti izņem ārā gaļu ar kauliem.
Pievieno mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus, vāra vēl minūtes 10, kamēr visi dārzeņi mīksti.
Ņem burciņu ar marinētām bietēm skaidiņās, pievieno zupai. Pēc biešu pievienošanas svarīgi zupu nevārīt un neturēt ilgstoši uz karstas plīts - zudīs skaistā sarkanā krāsa.
Gaļu atdala no kauliem un sīki sagriež, pievieno zupai.
Zupa ir garšīgāka pēc pāris stundām vai nākamajā dienā.

Produkti, pamata: cūkgaļa ar kaulu, sīpoli, lauru lapas, smaržīgie pipari, ķiploki, burkāni, svaigi kāposti, kartupeļi, marinētas bietes, sāls, eļļa, ūdens
Produkti, opcionāli: garšaugi, žāvēta gaļa vai desa, garšaugi, sakņu selerija, pētersīlis, skābēti kāposti

Gatavošanas laiks: ap 40 min
Kopējais laiks: ap 60-80 min

Cāļa zupa

Zupas katlā liek vistas gabaliņus ar kauliem - spārniņus vai stilbiņus. Jo vairāk, jo zupa iznāks stiprāka. Uzlej aukstu ūdeni, pieber smaržīgos piparus, lauru lapas, sāli, var arī dažādus garšaugus, kas ir pie rokas - lokus, dilles, pētersīļus. Vāra, noputo pēc vajadzības. Minūtes 10-15-20-30-1 stundu?
Pa to laiku notīra burkānus un sagriež plānās ripiņās vai citos gabaliņos, met klāt. Vāra. Minūtes 10?
Ar putu karoti izņem ārā vistu.
Samizo kartupeļus, sagriež sīki, met klāt. Vāra. Minūtes 10? Kamēr kartupeļi un burkāni mīksti.
Kamēr vārās kartupeļi, vistu atdala no kauliem un sīki sagriež. Iemet atpakaļ gatavajā zupā. Pēc vēlmēm un iespējām zupu pasniedz ar svaigām dillēm, lociņiem, kinzu.

Produkti, pamata: vistas spārniņi vai stilbiņi, burkāni, kartupeļi, sāls, lauru lapas, smaržīgie pipari, garšaugi, ūdens
Gatavošanas laiks: no 30 min līdz 2 h
Minimālais vārīšanas laiks ir 30 min, ja ļoti jāsteidzas. Ja vāra ilgāk, buljons aromātiskāks (bet jāsāk ar lielāku daudzumu ūdens, lai katls neizvārās sauss).

Piezīme. Slavenā Ņujorkas cāļa zupa vai ebreju penicilīns parasti tiek gatavota ar nūdelēm. 

Dārzeņu un gaļas sautējums

Dziļā pannā vai katlā nelielā eļļas daudzumā apcep sasmalcinātus sīpolus un gaļas gabaliņus. Labi izdodas ar cūkgaļas vai teļa mīkstumu, ar vistu sanāk pasausi, bet liellops, iespējams, jāpasautē ilgāk.
Pa to laiku notīra burkānus un sagriež ripiņās, met klāt. Pievieno sāli, garšaugus no dobes, piemēram dilles, kinzu, pētersīļus, ziemā var lauru lapas, smaržīgos piparus, var ķiploku, drusku apcep, tad vāku virsū un sutina nelielā karstumā (pielej nedaudz ūdens vai eļļas, ja grasās piedegt).
Samizo kartupeļus, sagriež palielos gabalos, met klāt, pārlej ar verdošu ūdeni (gandrīz nosedzot kartupeļus, bet labāk nepieliet par daudz, vienmēr jau var piešaut vēl). Sautē, kamēr dārzeņi mīksti - vismaz 20 min. Uz pēdējām 10-15 minūtēm pievieno saldos zirnīšus. Vidēji kopējais gaļas sautēšanas laiks ir ap 40-60 min., bet jāskatās pēc gaļas veida un vēlamās mīkstuma pakāpes.
Sautēšanas beigās pievieno nedaudz saldā krējuma un/vai auzu piena un/vai sviesta. Diētiskajā variantā šo soli izlaiž.

Produkti, pamata: gaļa, sīpoli, burkāni, kartupeļi, sāls, eļļa, ūdens
Produkti, opcionāli: garšaugi, lauru lapas, smaržīgie pipari, ķiploki, saldie zirnīši, saldais krējums, auzu piens, sviests
Gatavošanas laiks: ap 30 min
Kopējais laiks: ap 60 min