Iezīmes

bērnu (7) dārzeņi (5) kartupeļi (1) nūdeles (1) otrais (3) rīsi (2) vista (1) zupa (3)

trešdiena, 2013. gada 31. jūlijs

Borščs ar variācijām

Sāk ar cūkgaļas buljonu - ņem cūkas ribiņas vai citu cūkgaļu ar kaulu, liek katlā ar aukstu ūdeni un vāra kopā ar smaržīgajiem pipariem, lauru lapām un sāli. Noputo pēc vajadzības. Vāra minūtes 30.
Bagātākai garšai var pievienot kādu žāvētas gaļas vai desas gabalu vai žāvējuma ādiņu. Var arī nepievienot.
Pannā nelielā eļļas daudzumā apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus (vienu vidēju sīpolu, pāris daiviņas saspiesta ķiploka). Ber klāt buljonam.
Pannā nelielā eļļas daudzumā apcep rupji sarīvētus burkānus. Cepot var pievienot arī visus citus iespējamos un neiespējamos garšaugus un dārzeņus - dilles, kinzu, pētersīļu lapas, nelielus gabaliņus selerijas vai pētersīļu sakņu. Ber klāt buljonam.
Smalki sagriež svaigus kāpostus (apmēram tikpat, cik burkānu) un ber klāt buljonam. Var pievienot arī kādu šķipsnu skābētu kāpostu bagātākai garšai.
Vāra, kamēr dārzeņi jau gandrīz mīksti (minūtes 15 pēc kāpostu pievienošanas?).
Ar putojamo karoti izņem ārā gaļu ar kauliem.
Pievieno mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus, vāra vēl minūtes 10, kamēr visi dārzeņi mīksti.
Ņem burciņu ar marinētām bietēm skaidiņās, pievieno zupai. Pēc biešu pievienošanas svarīgi zupu nevārīt un neturēt ilgstoši uz karstas plīts - zudīs skaistā sarkanā krāsa.
Gaļu atdala no kauliem un sīki sagriež, pievieno zupai.
Zupa ir garšīgāka pēc pāris stundām vai nākamajā dienā.

Produkti, pamata: cūkgaļa ar kaulu, sīpoli, lauru lapas, smaržīgie pipari, ķiploki, burkāni, svaigi kāposti, kartupeļi, marinētas bietes, sāls, eļļa, ūdens
Produkti, opcionāli: garšaugi, žāvēta gaļa vai desa, garšaugi, sakņu selerija, pētersīlis, skābēti kāposti

Gatavošanas laiks: ap 40 min
Kopējais laiks: ap 60-80 min

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru