Iezīmes

bērnu (7) dārzeņi (5) kartupeļi (1) nūdeles (1) otrais (3) rīsi (2) vista (1) zupa (3)

trešdiena, 2013. gada 31. jūlijs

Gaļas zupa ar dārzeņiem

Sāk ar buljonu - ņem cūkas ribiņas, citu cūkgaļu ar kaulu, teļa vai jēra gaļu ar kaulu vai pat vērša gaļu ar kaulu - liek katlā ar aukstu ūdeni un vāra kopā ar smaržīgajiem pipariem, lauru lapām un sāli. Ja mājās ir, var pievienot arī muskatriekstu. Noputo pēc vajadzības. Vāra uz mazas uguns, kamēr gaļa mīksta un buljons ievārījies - no nepilnas stundas (teļam, cūkgaļai) līdz stundai vai, ja ir pacietība, četrām (vērša gaļai).
Bagātākai garšai jau vārot var pievienot visus iespējamos un neiespējamos garšaugus - dilles, kinzu, lociņus, pētersīļu lapas, nelielus gabaliņus selerijas vai pētersīļu sakņu.
Ja buljonam grib stiprāku garšu, var eļļā apcept sīki sasmalcinātu sīpolu un pievienot buljonam vārīšanās sākumā.
Klasiskajā variantā, kad buljons gatavs, gaļu ar kauliem izņem ārā, un dārzeņus vāra buljonā bez gaļas. Ja steidzas, tad apvieno gaļas un dārzeņu vārīšanās laiku (lai kopējais gaļas vārīšanās laiks būtu ap stundu).
Ripiņās vai citos gabaliņos sagriež un buljonam pievieno burkānus (tie vārīsies ap 20 minūtēm - gan atkarībā no gabaliņu lieluma).
Sīki sagriež svaigus kāpostus un pievieno buljonam. Nekad neatceros, vai kāpostus parasti lika cūkgaļai vai, tieši otrādi, teļa un vērša gaļas zupām. Man pašai liekas, ka svaigi kāposti der visās zupās.
Kā pēdējos sīki sagriež un zupai pievieno kartupeļus, jo tiem ir visīsākais vārīšanās laiks.

Produkti, pamata: gaļa ar kaulu, lauru lapas, smaržīgie pipari, burkāni, kartupeļi, sāls, ūdens
Produkti, opcionāli: sīpoli, garšaugi, svaigi kāposti, eļļa, muskatrieksts

Gatavošanas laiks: ap 30 min


Kopējais laiks: no 60 min

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru